Digital, Strategy & Design + + + + +

Dutch Digital Design: een nieuwe generatie van Dutch Designers

In de afgelopen tien jaar is er veel veranderd in de manier waarop je als bezoeker interactie kan hebben met een merk. De laatste tijd zie je steeds meer bijzondere digitale designoplossingen. De waarde van een consequente online en offline ervaring wordt steeds vaker ingezien. 

 

Bij Vruchtvlees zetten we ons al vanaf de oprichting in hoogwaardig design te combineren met slimme code. Die synergie noemen we Dutch Digital Design. We leggen je graag uit waarom juist deze term precies samenvat waar Vruchtvlees voor staat.

 

Gegrond in het traditionele denkgoed van Dutch Design

De drie oprichters, Michael Danker, Roman Stikkelorum en Rindor Golverdingen zijn traditioneel geschoolde grafisch ontwerpers. Tijdens hun studie grafisch ontwerp aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten kregen ze les van designiconen als Gert Dumbar. In deze lessen viel het ze op dat design op digitaal gebied vaak achterbleef. Er werden door designbureau’s enorm sterke identiteiten neergezet, die digitaal niet tot zijn recht kwamen. Dat terwijl de grens tussen de digitale en analoge wereld meer en meer versmolt. Daaruit ontstond Vruchtvlees. We zagen een kans om design in de digitale wereld te laten floreren. We maakten het onze persoonlijke missie de traditie van Dutch Design door te vertalen naar een digitale equivalent.

We maakten het onze persoonlijke missie de traditie van Dutch Design door te vertalen naar een digitale equivalent.

Ons werk is minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met een randje humor. Altijd optimistisch en gedreven door design. De academie heeft ervoor gezorgd dat het conceptueel denken diep gegrond is in ons DNA. Vorm volgt functie. Daarom staat de gebruikerservaring bij het ontwikkelen van een nieuwe identiteit en website altijd centraal. Voor de ideale gebruikerservaring, online én offline.

De definitie van Dutch Digital Design


De Dutch Design Foundation definieert Dutch Design als “een cultuur en mentaliteit die kenmerkend is voor Nederland […]Het is oplossingsgericht denken, functioneel, humanistisch, vrijdenkend, brutaal, humoristisch, relativerend, eigenzinnig en denkt niet in hiërarchische barrières.” We zien Dutch Design als het ontwikkelen en presenteren van krachtige concepten en beeldmerken. Kijk naar Piet Mondriaan, Dick Bruna en Droog. Stuk voor stuk creatieve makers, die met relatief weinig middelen structuur aanbrengen in hun verhaal en daardoor krachtige iconische werken maken die iedereen begrijpt.

 

Dutch Design is onderzoekend te werk gaan, en vooral veel vragen stellen. Die mentaliteit passen wij dagelijks toe bij onze opdrachtgevers. We onderzoeken de vraag achter de vraag en zorgen voor een passende oplossing. 

Dutch Digital Design is blijven vragen, blijven onderzoeken om zo je digitale product steeds verder te optimaliseren.

Maar daar stopt het niet. Dutch Digital Design is blijven vragen, blijven onderzoeken om zo je digitale product steeds verder te optimaliseren. De combinatie van design thinking en een digitale mindset levert interessante resultaten op.

 

Een digitaal product is namelijk nooit af. Een website is een organische toepassing die vraagt om wendbare oplossingen. Dat noemen we agile. Online kun je direct om feedback vragen. Je kunt dingen uittesten en krijgt direct resultaat. Of dat nu de plaatsing van een knop is, of juist een gebruikersonderzoek, het doel is om de website zo optimaal mogelijk te presenteren. Human Centered Design, een product maken voor echte mensen. Een intuïtief product dat tot de verbeelding spreekt en aanspoort tot een actie.
 

Wat is Dutch Digital Design voor Vruchtvlees?


Met Vruchtvlees treden we in de voetsporen van de Dutch Design traditie. We vinden dat je onafhankelijk van het medium een coherente gebruikerservaring kunt vormgeven. Of dat nu een platform is, een website of een campagnepagina, elk touchpoint van de klantreis moet vertrekken vanuit één overkoepelende merkbelofte. Daarom starten we altijd vanuit een strategisch concept.

 

Vanuit dat (functionele) concept volgt de vorm. We zijn er niet om dingen ‘mooi te maken’ of te ‘versieren’. We hebben een bijna extreme focus op de eindgebruiker. Dat dringt door in alle keuzes die we maken. 

Dutch Digital Design is niet mooi maken of versieren. Het is doordringen tot de kern, met de eindgebruiker voorop.

We laten al het overbodige weg om tot de kern te komen. Dat is de enige weg naar pure essentie. Zo creëer je een product waar mensen van houden en merken van groeien.

 

We verheffen User Interface en User Experience Design bijna tot een ambacht. Maar zoeken daarin wel de grenzen op. Alleen dan kunnen we experimenteel en onconventioneel te werk gaan. Gegrond in de Dutch Design traditie met een digitale mindset geven we ambitieuze merken een sprekend gezicht. Online én offline.

 

Dat noemen wij Dutch Digital Design.

 

Werken bij Vruchtvlees?

We zijn altijd op zoek naar verrassende talenten die de drive en de nieuwsgierigheid hebben om de beste digitale producten ter wereld te maken. Als onderdeel van ons team draagt iedereen zijn eigen steentje bij aan het optimaliseren van Dutch Design tot het web. Van development tot design en van marketing tot interactie, co-creatie staat voorop. Voor opdrachtgevers en merken, waarbij je met jouw expertise echt een verschil kunt maken. Bekijk de actuele vacatures →

Loading

Vruchtvlees is now

Designers, developers and strategists who transform good brands into great ones. We create living brands: flexible, scalable platforms that empower companies to become the best version of themselves: ones that people love and drive growth.

Head to the new website