Digital, Strategy & Design + + + + +

Waardering voor lef van creatieve merken

 

Tekst Dirk van Ginkel - artikel verscheen eerder in Publish, juni 2016. 

 

Tijdens de uitreiking van de European Design Awards onlangs in Wenen ontving het Haagse bureau Vruchtvlees maar liefst zes Awards, waaronder twee Gold Awards. Roman Stikkelorum — creative director en strateeg van het bureau — was zeer verrast, hij vond de zes nominaties al prachtig. ‘Deze European Design Awards zijn niet alleen een pluim voor ons werk. Ik vind ze zeker ook een blijk van waardering voor het lef van de merken die met ons nieuwe paden durfden te bewandelen.’

 

Vruchtvlees ontving zes European Design Awards voor vier verschillende klanten in vier verschillende categorieën: book cover, digital identity, brochure en informational website. De verdeling was als volgt:

 

Brons voor Das Magazin: book cover
Zilver voor Das Magazin: digital identity
Zilver voor de Koninklijke Muntschouwburg/La Monnaie: brochure
Zilver voor Literatuurmuseum: digital identity
Goud voor Voordekunst: digital identity
Goud voor Literatuurmuseum: informational website

 

Als je dit rijtje klanten bekijkt, dan valt meteen op dat ze alle actief zijn in de creatieve hoek.

De driehonderd jaar oude Koninklijke Muntschouwburg in Brussel is een van de meest toonaangevende operahuizen van Europa. Vruchtvlees is betrokken bij de rebranding van België’s nationale opera.

 

Het Literatuurmuseum is een online-variant van het Letterkundig Museum. Het Literatuurmuseum vertelt aan de hand van archiefstukken uit de collectie van het Letterkundig Museum verhalen over de grootste Nederlandse schrijvers. Ook is veel archiefmateriaal toegankelijk gemaakt. Het is het eerste museum in zijn soort. Vruchtvlees heeft de creatieve leiding over het merk, online strategie en de website.

Das Magazin is een literair tijdschrift voor jongeren. Vruchtvlees doet niet alleen de vormgeving van het tijdschrift en de bijbehorende website en mobiele website, het is ook een van de medeoprichters. Eerder al ontving het bureau voor Das Magazin en een Red Dot Award. Das Magazin kent een groeiend aantal abonnees en organiseert inmiddels ook festivals.

 

Voordekunst tenslotte is Nederlands grootste crowdfunding platform. Vruchtvlees verzorgde de huisstijl en de website, met ‘betrokkenheid’ en ‘persoonlijkheid’ als leidende waarden.

 

Dat het werk van Vruchtvlees in de creatieve wereld niet onopgemerkt bleef, wordt duidelijk uit een opmerking van Krystian Lada, creatief directeur van de Koninklijke Muntschouwburg/La Monnaie. Een citaat: ‘Ik zag wat ze hadden gedaan met Das Magazin. Ik dacht: als ze van zoiets a-sexy’s en niet-21ste eeuws als literatuur iets hips kunnen maken, dan kunnen ze dat ook van opera.

Mix van merken


Vruchtvlees heeft veel klanten uit de culturele sector, maar kijkt ook zeker daarbuiten, zo maakt Stikkelorum duidelijk.

 

‘We werken over het algemeen het liefste voor creatieve merken: merken die nieuwe paden in durven slaan. Die vind je ook buiten de culturele hoek. We hebben een gezonde mix van commerciële en culturele opdrachtgevers. Commerciële opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld Ace & Tate, Citizen M en Heineken. Culturele opdrachtgevers zijn de partijen waarvoor we de Awards hebben gekregen, maar ook Museumnacht Amsterdam bijvoorbeeld.’

De output van Vruchtvlees is even divers als deze mix van merken.

 

‘Zo’n twintig procent van ons werk is print, 80% is online producten. De afwisseling in opdrachtgevers en uitwerking houdt ons fris en scherp. En het verbreedt ons advieswerk. We merken dat onze kennis op het gebied van cultuurmarketing interessant kan zijn voor commerciële klanten en dat de commerciële inzichten weer heel leerzaam kunnen zijn voor onze culturele klanten.’

 

Trots


Uiteraard is Vruchtvlees zeer ingenomen met de European Design Awards. Maar om de prijzen is het Stikkelorum niet in eerste instantie te doen.

 

‘We zijn echt trots op projecten als we resultaat halen en impact creëren. Het liefste zien we dat vertaald in keiharde cijfers: betere verkoopcijfers, hogere bezoekersaantallen, of een langere bezoektijd. Als wij daarbij in een project ons creatieve ei kwijt kunnen, des te beter. Gelukkig krijgen we van onze klanten de vrijheid om onderscheidend werk te maken, werk dat uniek en vernieuwend is. Deze European Design Awards zijn niet alleen een pluim voor onze inspanningen. Ik vind ze zeker ook een blijk van waardering voor het lef van de merken die met ons nieuwe paden durfden te bewandelen.’

 

Optimistische ondertoon

 

Net als andere bureaus en ontwerpers volgt Vruchtvlees in het voortraject een geijkt pad: via overleg en analyse probeert het door te dringen tot de kern van het probleem cq. de uitdaging van de opdrachtgever. En vervolgens ontwikkelt het een concept dat de oplossing moet bieden voor die situatie. Stikkelorum omschrijft de concepten en de uitwerking van Vruchtvlees als ‘compact’.

 

‘Ons werk is minimalistisch, stoer, uitgesproken en kleurrijk. En het heeft vaak een vrolijke, optimistische ondertoon. We vinden het fijn om onderzoekend te werk te gaan en om uitersten op te zoeken. Dat wordt gewaardeerd, zie de Awards. Kenmerkend voor ons is ook dat we graag intensief samenwerken met onze opdrachtgevers. Dat resulteert vaak in mooi werk en goede vriendschappen.’

 

Dit artikel verscheen eerder in Publish, juni 2016, tekst en interview door Dirk van Ginkel.

Loading

Vruchtvlees is now

Designers, developers and strategists who transform good brands into great ones. We create living brands: flexible, scalable platforms that empower companies to become the best version of themselves: ones that people love and drive growth.

Head to the new website